Skip to main content

Artikel(s)

blanc moussis

Busreis Stavelot

22 april 2018


44 Korhoenstappers stonden om 7 uur ongeduldig de trappelen om te vertrekken naar Stavelot, een Waals provinciestadje in de Provincie Luik. Het huidige Stavelot bestaat pas sinds de gemeentelijke herindeling van 1977, waarbij het oude Francorchamps samenging met het oude Stavelot.  Met een volle bus kwamen wij bij de start- en aankomstplaats aan: het Athénée Royal, gelegen aan de Haute Levée. Een duidelijkere straatnaam kan men niet bedenken, het ging inderdaad omhoog.

Stavelot ligt op een hoogte van ca. 350 meter in het hart van de Hoge Ardennen. Het ligt aan de Amblève, een zich door het landschap slingerende rivier, die direct in de Ourthe stroomt. De Amblève ontstaat in de Hoge Venen dicht bij de Belgisch-Duitse grens en zorgt door haar ligging in een brede vallei voor aangename wandelmogelijkheden. Onze wandeling (ca. 13 km.) verliep op “hoogte”, dieper in de vallei kan men langs de rivier gaan, maar dit moeten jullie zelf maar organiseren. Mooie vergezichten, bossen, hoogtes en dalen, onstuimige rivier, watervalletjes, beginnende kleine stroompjes het dal in. Wij konden dit allemaal genieten. Heel mooi, de natuur was al flink aan het groenen. Onze eerste rustplaats kwam na 7 km in de schuren van een boerderij. Heerlijk buiten met een wafel gevuld met rabarber, erg lekker! De tweede helft van de wandeling verliep grotendeels over een verharde weg, maar....... wel in het groen. Terug dus het dorp weer in. Stavelot is bekend vanwege zijn abdij. Het abdijen-complex is gesticht in de 7e eeuw door Abt Remaclus. De abdij heeft glorietijden meegemaakt, maar ook verval en verwaarlozing etc. Na de laatste verwoesting in de 18e eeuw, is hij herbouwd en hersteld in de huidige vorm. Naast de abdij zijn nu opgravingen met de fundamenten en resten van de oude abdijkerk te zien. Er zijn enkele bijgebouwen en van de oude abdijkerk de onderbouw van de Westertoren, bewaard gebleven. Nu zijn er in het complex 3 musea gevestigd.

  • Het historisch museum van het vorstendom Stavelot-Malmedy, waar voor de liefhebbers een ongelofelijke schat aan archeologische informatie te bezichtigen en -met de gratis audiogids- te beluisteren is.

  • Een museum over de dichter Apollinaire Guillaume, die van grote invloed geweest is voor bepaalde kunststromingen zoals het dadaïsme

  • Het museum van het circuit van Francorchamps, dat zo volledig is dat er zelfs nog antieke fietsen tussen de oude en moderne racewagens en -moto’s staan.

 

In WOII tijdens “de Slag om de Ardennen” heeft Stavelot ook te lijden gehad: de Duitsers hebben ong. 100 inwoners uit wraak neergeschoten.

 

Een bekend feest in Stavelot is “Laetare”, carnaval tijdens halfvasten. Het feest wordt vooral gedragen door de “blancs moussis de Stavelot”, een broederschap uit 1502. Opvallen doen de “blancs moussis” door het dragen van een witte pij met kap, masker en rode neus. In ons clubblad Het Korhoentje van Jan-Febr-Maart 2018 stond hierover: “In de late middeleeuwen verslapte de moraal van de geestelijkheid en werd het de gewoonte dat de monniken meeliepen in de carnavalsstoet.  Tot er een Prins Abt kwam die vond dat het genoeg was geweest met dat gedoe, en de paterkes moesten in het klooster blijven. Maar de bevolking bleef de afwezige paters gedenken door zich in de stoet in grote pij en monnikskap te hullen.  Zo ontstonden de "blancs moussis de Stavelot". Tegenwoordig draagt hij rond zijn middel ook nog een zak confetti en loopt hij met een varkensblaas te zwaaien.”

 

Het stadswapen van Stavelot maakt ook een en ander duidelijk (volgens de legende). De bovenste helft van het wapen laat ons Abt Remaclus zien. Tot zover geloofwaardig, de onderste helft vertoont een wolf, ook niet onmogelijk in de Ardennen. Deze wolf nu echter zou bij de bouw van de abdij geholpen hebben door het op zijn rug sjouwen van 2 emmers, gevuld met keien. Dit geheel op eigen initiatief!

 

Een mooie wandeldag: mooie omgeving en fantastisch weer!

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

.